«Γιατί γαμώτο της το έκανε αυτό;Πως μπόρεσε και της έκανε τέτοιο πράγμα;Τι διαόλι είχε μέσα του ο σπόρος που γέννησε [Αυτόν]- τον βιολογικό μου πατέρα;
….Τι καραμπόλες συμβαίνουν στο ανθρώπινο μυαλό,τι διαταραχές σωματικών υγρών φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα».

Ωμό,σκληρό,καθηλωτικό,και τρυφερά ανθρώπινο είναι αυτό το μικρό αλλά πολύ βαρύ ηθικά βιβλίο.

Μια οικογένεια σε ένα ορεινό χωριό.
Μια ιστορία.
Μια τραγωδία.
Ένα φρικτό γεγονός.
Ένα βάναυσο έγκλημα χωρίς νεκρό.
Ένα νεκροταφείο ψυχών γεμάτο ζωντανές βασανισμένες υπάρξεις.

Η τραγωδία της οικογένειας Μπούκου.
Ο πατέρας κατ’επίφασιν παπάς και κατ’ανάγκην ρασοφόρος.Ατομιστής,αποκτηνωμένος,τοξικά απόβλητος.
Η μητέρα φτωχή σε σώμα και πνεύμα. Μακάρια,άβουλη,βαρεμένη-κυριολεκτικά-απο τον χριστιανικών αρχών σύζυγο και-μεταφορικά- απο τη φύση.
Επτά κόρες απαρτίζουν την υπόλοιπη οικογένεια.

Και ενώ αρχικά το αιχμηρό χιούμορ και οι καυστικά αστείες καταστάσεις δημιουργούν στον αναγνώστη ένα ευχάριστο συναίσθημα και μια οικεία απολαυστική εμπειρία,έρχεται στην πορεία το απόλυτο σοκ.

Η αδυναμία κατανόησης λόγω ισχυρού κλονισμού.
Η παραλυτική ωμότητα που σε βυθίζει στην οργή και την άρνηση παραδοχής των γεγονότων.

Εκεί που απολαμβάνεις τη θέα απο μια περίοπτη θέση σε οποιοδήποτε μέρος της αρεσκείας σου και οι εικόνες σε ταξιδεύουν στην νοσταλγία, γίνεται ξαφνικά μπροστά σου ένα δυστύχημα και όλα αλλάζουν. Ματώνουν. Μαυρίζουν. Καταστρέφονται.

Ο πατέρας και δράστης στην ιστορία μας λοιπόν έχει βουτηχτεί στη δυστυχία και τη μιζέρια αφού κατορθώνει να τακτοποιηθεί επαγγελματικά και οικογενειακά αλλά δεν καταφέρνει να αποκτήσει το πολυπόθητο αρσενικό παιδί μετά απο επτά θηλυκές γέννες.

Είναι ο παπάς του χωριού και εκτίθεται κοινωνικά γι’αυτή του την ανεπάρκεια. Επομένως είναι δυστυχής και ως άξεστος και σατανικός άνθρωπος ξεσπάει με όλη τη βρόμα της ψυχής του στην οικογένεια του.

Η σύζυγος του προσπαθώντας να τον δει ευτυχισμένο,αποφασίζει να του χαρίσει ένα αρσενικό παιδί με άπιστο τρόπο. Το επιχείρημα έχει λάβει χώρα και στο παρελθόν χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν ο «άνθρωπος του θεού» αντιλαμβάνεται την απιστία της συζύγου του φροντίζει να ξεπλύνει την ντροπή του απο το αμάρτημα.

Διαπομπεύει τη σύζυγο του και εξοβελίζει το «μούλικο» απο το τίμιο σπίτι του αφού πρώτα χτυπάει μέχρι θανάτου και βιάζει το πεντάχρονο κοριτσάκι.

Τα υπόλοιπα; Πολλά.
Ενδιαφέροντα. Συγκινητικά. Τρομακτικά. Εκπληκτικά. Παράξενα. Μελαγχολικά.Διασκεδαστικά. Ρεαλιστικά. Ειρωνικά. Ελπιδοφόρα. Νεκρικά.
Ακριβώς όπως τα αφηγούνται τέσσερα άτομα αυτής της οικογένειας,το καθένα με την δική του ψυχοσύνθεση,ηλικία,βιωματική εμπειρία.

Πως εξελίσσεται και πως αντανακλά στις ζωές όλων αυτό το τραγικό και οδυνηρό περιστατικό.
Πολλές αλήθειες,πολλές αντιλήψεις. Υπάρχει συνέχεια και ελπίδα για μια «άλλη ζωη»;

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Διαβάστε το.

Καλή ανάγνωση.